Jämför kostnader för ditt billån

När man köper en bil kan man låna upp till 80% av bilens värde. De resterande 20% måste man själv stå för. Den delen kallas för kontantinsats, och betalas med kontanter eller inbyte av en gammal bil. För att kunna ta ett billån krävs oftast att man har fyllt 18 år. Långivaren kan även ställa andra krav som att bilen ska vara köpt hos en auktoriserad bilhandlare, och ej av en privatperson. När man jämför kostnader billån 2016 är det viktigt att ha koll på den effektiva räntan. Räntan består av de kostnader lånet kommer att ha i form av ränta och andra avgifter.

Som låntagare har man oftast möjlighet att välja rak amortering eller annuitet. Rak amortering innebär att man betalar ett amorteringsbelopp under hela avbetalningsperioden men att räntedelen minskar. Med annuitet menas att man betalar samma belopp var månad trots att räntedelen minskar. Då betalar man istället ett högre amorteringsbelopp allteftersom räntedelen minskar.

Jämför kostnaderna för billånen och få bättre ränta.

När man jämför kostnader för ett billån tittar man ofta på den effektiva räntan. Här ingår räntan på själva lånet, kostnader för avier samt eventuella månadskostnader. Man bör även ta reda på om det finns dolda kostnader i form av till exempel uppläggningsavgifter. Autogiro sparar oftast in avikostnaden. Nedan följer en jämförelse av tre banker.

Jämförelse av olika banker.

Ikanobanken ger lån mellan 40 000-350 000 kronor. Räntan ligger på mellan 3,7-8,7% och är rörlig. Bilen som köps får ej vara äldre än 9 år. Man måste vara över 20 år och ha en årsinkomst på minst 125 000 kronor. Som ensamsökande kan man låna max 150 000 kronor. Man får inte ha betalningsanmärkningar

Swedbank erbjuder billån även om bilen skulle köpas av en privatperson. För den som är medlem i facket erbjuds rabatterade erbjudanden.
Ica banken ger lån på mellan 20 000-350 000 kronor utan säkerhet. Den effektiva räntan är i nuläget 5,53%. Aviavgifter tillkommer för fakturautskick likaså uppläggningsavgift. Man måste ha fyllt 18 år och vara utan betalningsanmärkningar.